Vacheron Constantin: od građana Ženeve za misiju Apolo 14

Početkom meseca, tačnije 6. decembra, aukcijska kuća Christie’s ponudila je na prodaju veom redak primerak Vacheron Constantin sata. Decenijama je predmet požude i radoznalosti mnogih kolekcionara. Prilikom predstavljanja 1971. sat je videla malobrojna publika. Ostatak auditorijuma je bio upoznat sa njegovim karakteristikama ali on nikada nije viđen uživo sve do sada.

Na pomen ovog sata ne možemo a da ne pomislimo na slavnu a po mnogima i kontraverznu misiju Apolo. Sigurna sam da čim se pomene let na Mesec prvo ime koga se možete setiti je Nil Amstrong. Međutim, jos čak 11 ljudi je sletelo i hodalo po Zemljinom satelitu. To su bili jos i: Edvin Oldrin, Čarls Konrad, Alan Bin, Alan Šepard, Edgar Mičel, David R. Skot, Dzejms Irvin, Čarls Djuk, Dzon Jang, Eugen Cernan, Harison H. Šmit. Zastaću kod Edgarda Mičela jer je upravo on povezan sa Vacheron Constanitn satom s početka priče.

apolo-14

“Let u svemir je kulminacija mog života. Još uvek pokušavamo da odgonetnemo svoje postojanje kao i svoje mesto u kosmosu…. I dalje tragamo za odgovorima.” – Edgard Mičel 1997.

Naime, 31. januara 1971. lansirana je letelica misije Apolo 14 čiju posadu su činili pored Alana Šeparda još i Edgar Mičel i Stjuart Rus. Ovo je bila treća po redu misija čiji je cilj bio spuštanje na Mesec sa ljudskom posadom. Kako je planirano Šepard i Mičel su obavili određena istraživanja u čemu im je jako pomogao i transporter opreme koji je ovom prilikom i prvi put upotrebljen. Van letelice su proveli nešto više od 9 sati da bi zatim nakon upešnog spajanja mesečevog modula sa komandnim, letelica bila usmerena ka Zemlji gde se spustila 9. februara. Ubrzo nakon završene misije svi članovi posade su od renomiranog švajcarskog proizvođzača satova dobili na pokon satove. Izrađeni su od  18k zlata a na brojčaniku je nacrtan amblem misije Apolo 14. Na poleđini svakog sata ugraviran je datum sletanja na Mesec, ime astrunauta i kratka posveta “U ime građana Ženeve“.

an-18k-gold-vacheron-constantin-watch-given-to-astronaut-edgar-d-mitchell-in-commemoration-of-space-mission-apollo-14

Ono što krasi sat Edgara Mičela (Ref. 6351) pored interesantne priče i zanimljivog dizajna je ipak mehanizam. Sat pokreće ponos Vacheron Constantin tima, ultra tanak mehanizam 1003 koji je predstavljen 1955. U to vreme je bio najtanji mehanizam na ručno navijanje. Zbog pouzdanosti, kvaliteta i preciznosti ovaj mehanicam kuća Vacheron Constantin i dalje koristi.

edgar-mitchells-vacheron-constantin-watch

Na Christie’s aukciji s početka priče sat je ponuđen u originalnoj kutiji u kojoj se nalaze još i beđz i amblem za uniformu. Pred aukciju procenjena vrednost sata je iznosila izmedu 50 i 100 hiljada dolara. S obzirom na dugo isčekivanje ovog sata i priče koja je vezana za njega očekivala sam mnogo veću cifru. Srećni vlasnik je za njega izdvojio 62 500 dolara.

box-papers-edgar-mitchells-vacheron-constantin

 

About Katarina Nešić

Katarina, ljubitelj kvalitetnog nakita, zlata, dijamanata, bisera i skoro svega što sija :-). Diplomirani geograf i zaluđenik u mineralogiju. Ideja za blog nastala kao spoj ovih ljubavi.

Comments

  1. Dejan says:

    Mislite građana Ženeve? 🙂

Ostavite komentar: