Dijamanti (II) – osnovne karakteristike: boja i čistoća

Vrednovanje (procenjivanje) dijamanata, počelo je da se koristiti u trenutku naglog rasta tržišta dijamanata. Kako bi se lakše uporedio i objasnio odnos između kavaliteta i cene, razvijen je sistem ocenjivanja, 4C. To su četiri početna slova najznačajnijih karakteriskita dijamanata:

 • Color (boja)
 • Clarity (čisoća)
 • Carat (katar-jedinica mere)
 • Cut (brušenje, sečenje)

Prilikom procene i sertifikovanja dijamanata ocenjuju se ove, njihove osnovne, karakteristike. Sertifikati mogu sadržati još i podatke o merama, fluorescenciji, mapu (kartu) unutrašnjih i spoljnih karakteristika (ovakvi sertifikati se uglavnom daju za veće primerke dijamanata).

Diamonds

Procenu rade mnoge laboratorije. GIA (Gemological Institute of America) ima svetski najpoznatiju laboratoriju za procenu dijamanata. Njihovi sertifikati su najzastupljeniji u trgovini. Procenu radi i Međunarodna organizacija udruženja proizvođača i trgovaca dragog kamenja, nakita i bisera (CIBJO). Oni imaju sopstvenu nomenklaturu koja još uvek nije baš u potpunosti prihvaćena.

Color (boja)

Na pomen dijamanata, većini nas pomisli na bezbojni, svetlucavi kamenčić. Tačno, dijamanti su ulgavnom bezbojini ili približno bezbojni. Sa druge strane, dijamanti se mogu naći i u svim drugim bojama. Kod njih je bitno da budu čisti i što intenzivnije boje jer su na taj način i najvredniji. Ovi dijamanti se označavaju kao”fancy” dijamanti.

U potpunosti bezbojni dijamanti su jako retki i skupi. Najčešće se nalaze žućkasto-braonkasti primerci. Te razlike u boji dijamanata su toko male i subjektivne, te ih može zapaziti samo dobro “istrenirano” oko. Stoga se za određivanje boje dijamanata koristi internacionalna skala na kojoj su boje dijamanata označene slovima abecede od D do Z. Što je dijamant bezbojniji njegova boja je bliža početku skale, tj. D, što dijamant ima intenzivnije tonove žute to je njegova boja označena slovima bliže Z. Prilikom određivanja boje potrebno je tačno propisano svetlo i  komplet uzoraka kamenja (Master stones) na onovu kojih se i vrši procena.

De Beers

COLOR Diamods

 • Dijamanti od D do F su bezbojni. Veoma su retki i vrlo skupi.
 • Dijamanti od G do  J su skoro bezbojni. Slab žućkasti ton može opaziti samo profesionalac. Ovakvi primerci su skupi.
 • Dijamanti od K do M su neodređeni, to jest i dalje je slabo uočljiva žućkasta boja.
 • Dijamanti od N do R su žućkasti. To se naročito dobro zapaža na velikim primercima. Žutu boju može zapaziti i neistrenirano oko.
 • Dijamanti od S do Z su obojeni, intenzivo žute ili braon boje. Oni se već označavaju kao “fancy” dijamanti.

Prilikom određivanja boje dijamanata preporučljivo je da oni ne budu već ugrađeni u nakit. Boja metala može da zamaskira ili istakne boju dijamanta.

Clarity (čistoća)

Čistoća je određivanje odsustva ili pak količine stranih materija u posmatranom dijamantu. Dijamanti se sastoje od atoma ugljenika koji su spojeni čvrstim, kratkim vezama pa tako grade kristalu rešetku u obliku kocke. Oni nastaju na velikim dubinama u unutrašnjosti Zemljine kore pod dejstvom velikih pritisaka i temperature. Pored atoma ugljenika u sastav dijamanata u veoma malim količinama mogu učestvovati i neki drugi elementi. Ti atomi, prilikom rasta dijamanata, mogu ostati zarobljeni u kristalnoj rešeci i uticati na stvaranje anomalija. Takve anomalije ututar dijamanta se nazivaju inkluzije. Sa druge strane, anomalije mogu biti i spolja (blemishes) i to u vidu ogrebotina, suvišnih faseta. One su nastale obradom kamena  ili ih pak obradom nije bilo moguće odstraniti.

Svaki kamen sa inkluzijama nije i loš kamen. One nekad mogu budi interesantne i zanimljive. One su i najsigurniji dokaz da je kamen prirodan.

diamond clarity

Skala za određivanje čistoće dijamanata

Za određivanje čistoće dijamanata se koristi skala od 11 spunjeva podeljenih u 6 kategorije:

 • LC (Loupe-Clean) ili IF (International Flowless)  je apsolutno čist dijamant, bez nečistoća.
 • VVS 1 (Very Very Small),VVS 2 je dijamant sa jako, jako malo inkluzija, koje je vrlo teško otkriti pri uvećanju 10x.
 • VS 1 (Very Small), VS 2 jako male inkluzije  koje je teško otkriti pri uvećanju 10x.
 •  SI 1 (Small Inclusions), SI 2 male inkluzije, lako uočljive lupom sa uvećanjem od 10x.
 • I označava dijamant sa mnogo indkluzija koje su očljive i golim okom.

Evo nekoliko primera inkluzija u dijamnantima:

Inclusions in diamond

Inclusions in diamond

Inclusions in diamond

Inclusions in diamond

Inclusions in diamond

Koliko su kvalitetni, sa minimalno anomalija, dijamanti retki  govori podatak da samo 20% dijamanata se koristi u izradi nakita. Njih 80% nema zadovoljavajuće karakteristike te se koriste u industriji.

About Katarina Nešić

Katarina, ljubitelj kvalitetnog nakita, zlata, dijamanata, bisera i skoro svega što sija :-). Diplomirani geograf i zaluđenik u mineralogiju. Ideja za blog nastala kao spoj ovih ljubavi.

Comments

 1. Јасминка says:

  Супер блог. Ние во Македонија немаат такви. Уживав во читањето неа.

 2. jer zna neko ko bi mogo da mi proceni dijamante da je dobar yu tome inace do sad su me jedno 10 zlatara zavlacila niko nece da mi kaze koliko karata imaju i koje su cistoce

Trackbacks

 1. […] De Grisogono je brend koji jako puno ulaže u kvalitet svog nakita. Kod njih ne postoje bolje ili manje dobre kolekcije. Sav nakit mora biti vrhunski, najboji. Za izradu se koriste najkvalitetniji materjali, zlato i isključivo dijamanti u boji F ili G, VS čistoće. […]

 2. […] to ne znači da oni isto vrede, jer vrednost dijamanta zavisi još od tri osnovna parametra: boje, čistoće i […]

 3. […] serijalu o dijamantima sam govorila o boji dijamanata, da su oni najčešće bezbojni ili približno bezbojni. Ali, takođe, ove po mnogima najsavršenije prirodne tvorevine, mogu biti i najrazličitijih boja, […]

 4. […] Boyajian. Osnivači napominju da svaki dijamant ima svoje osnovne karakteristike, takozvano 4C . Ali isto tako za svaki kamen je vezana određena priča, emocije, sećanja koja nisu manje […]

 5. […] nekih delova je korišćeno i srebro. Najveći ukras čajnika jestu dijamanti i to njih 1658,  D i E boje, kao i 386 rubina. Centralno mesto krasi 6,67ct rubin dok je kao šlag na torti, na poklopcu […]

Ostavite komentar: